sobota 23. júla 2016

Čipovanie psa

 Čipovanie znamená nezameniteľné označenie zvierat pomocou mikročipu aplikovaného do podkožia zvieraťa. Čipovanie je momentálne v SR dobrovoľné, povinne musia byť čipované iba tie psy, mačky a fretky, ktoré cestujú mimo SR.

microchipMikročip sa aplikuje pomocou aplikátora (podobá sa väčšej ihle) do podkožia na ľavú stranu krku zvieraťa. Jeho veľkosť je podobná zrnku ryže, aplikácia je rýchla, jednoduchá, takmer nebolestivá. Pes si prítomnosť čipu neuvedomuje. Materiál, z ktorého je čip vyrobený, je nedráždivý, ale  podporuje jeho prichytenie v mieste aplikácie. Putovanie čipu v podkoží je zriedkavé, ale nie vylúčené.

Každý čip má nahraté číslo, ktoré slúži na identifikáciu daného zvieraťa.

Prečo čipovať svoje domáce zvieratko?

  1. V prípade straty alebo odcudzenia je zvieratko ľahko identifikovateľné a je možné ho vrátiť majiteľovi
  2. Podmienkou vystavenia cestovného pasu je začipované zvieratko

Evidencia čipovaných zvierat

syringeVšetky čipované zvieratá sú evidované v Centrálnom registri spoločenských zvierat (https://www.crsz.sk),  ktorý je vedený Komorou Veterinárnych lekárov SR. Údaje sú v elektronickej databáze a nie je nutné spolu s čipom vystavovať aj pet pas.

Centrálny register obsahuje všetky údaje o čipovanom zvierati:
  • druh zvieraťa, meno ,vek, pohlavie,plemeno, farba srsti
  • meno, adresa a kontaktné údaje majiteľa
  • údaje o očkovaní, ošetrení proti vonkajším a vnútorným parazitom
Ak je potrebné overiť totožnosť zvieraťa, čítačkou sa zosníma číslo mikročipu, ktoré sa vyhľadá v registri zvierat. Zariadenia na čítanie mikročipov sú bežne dostupné vo veterinárnych ambulanciách, útulkoch, záchytných staniciach zvierat, letiskách a pod.
                                                                               
To bola teoria a teraz to čakalo nás:-) Kedže po skúsenostiach s predchádzajúcou fenkou Fergy , ktorá odišla do psieho neba po 12 rokoch a mala z lekárov panický strach, nakoľko prekonala operáciu močového kameňa a mala rakovinu , mali sme obavu ako budú reagovať psie dvojičky.

ale na prekvapeni esme pri návšteve skvelého veterinára nemali žiadne stresy. je to ten najkludnejší veterinár akého sme mohli stretnúť a navyše aj prijateľne lacný. Celé čipovanie aj pasy aj odčervovani enas vyšlo pre oboch cca 35€ a ešte dostali aj granulky
takto vyzerajú ich nové pasy:-)

                             jeden patrí Elle a jeden Lennymu:-) už môžu ísť do zahraničia:-)
 a takto to vyzeralo po čipovaní , trošku to možno bolelo ale statočne mlčali žiadne zavýjanie mykanie sa a des.. a možno preto že lekár bol rýchly a šikovný:-) a navyše ich držal priateľ lebo ja som sa nechcela pozerať a stresovať ich:-) Takže ked sa stretnú dvaja kludní chlapi tak ani psy nestresuju:-) Paráda..
 po začipovaní nás čakala pekná prechádzka pri rieke a vôbec nič nebolo ani jednému ani druhému . Takže čipovanie je v pohode netreba sa obávať... ale kým ste si istý, že nikam do zahraničia nejdete tak sa s týmto nestresujte:-)Ale ak chcete plávať so psami pri mori tento úkon vás neminie:-)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára